Thursday, July 2, 2009

Letter nobbar högerextremister

Den 30 juni gick jag till Lettlands Rosenbad för att titta på en demonstration kallad av ultranationalister som i Sverige skulle kunna lätt kallas för nynazister. Den samlade kanske 60 personer plus ca 10 journalister och TV kameramän. Demonstranterna samlades enligt ett upprop publicerad i olika nationalistiska webbsidor och som spreds med e-post för att uttrycka sitt vrede mot regeringens nedskärningspolitik och praktiskt taget allt som har hänt under den sista 18 åren.
På den enda plakaten som bärs av en av demonstranten var en text som krävde att de ansvariga för ”plundringen” av Lettland skulle ställas inför rätten. En annan ung man stöd och viftade med en flagga med ett omvänt hakkors i de lettiska nationalfärgerna röd-vit-röd. Korset faktiskt kallas för eldkorset (ugunskrusts) och prydde det lettiska flyvapnets flygplan under 20 och 30-talet, utan någon anknytning till Hitlertyskland.
Med hänsyn på den knapp förtrycka vrede som kändes under en mycket större manifestation den 18 juni som ordnades av Lettlands fackföreningsrörelse, var det ett lättnad att så få kom till ekstremhögerns demonstration.
Viktors Birze, ledare för den ultranationalistiska ungdomsrörelse Fäderneslands nationella kraftsamling/Tēvzemes Nacionālā Spēka Savienība, sade att det härskande eliten borde drivas bort med tegelstenar, och en annan mycket äldre man bekräftade att han var skulle föra en väpnad kamp mot regeringen när de demokratiska metoderna är uttömda.
Igors Siskins, ledare till den till Gustava Celmiņa Centrs omdöpte arvtagare till det lettiska 30-talets fascist rörelsen Pērkonkrusts/Åskans kors talade i nästan vänsteranarkistiska tongångar när han bad folk att vägra samarbeta med regeringen och bilda lokala frivilliga, horisontala organisationer baserad på familjer, lokala samhällen osv. En något konstig åsikt från en auktoritär organisation som låg bakom ett sprängningsförsök 1997 mot det sovjetiska Segermonumentet i Riga där två högerextremister dödades av sin egen bomb.
Ännu en historisk ironi är att Gustavs Celmiņš, ledare för Åskans kors under 30-talet, fängslades av den tyska ockupationen under andra världskriget. (Celmiņš, som blev universitetsprofessor i USA efter kriget, dog under 60-talet).
Att få letter (kanske 60) kom till högerextremisternas demonstration är ett tecken att folket är fortfarande skeptisk om populistiska rörelser med ryckte som extremister. Men Lettlands Security Police (motsvarande Sveriges SÄPO) varnar att det kan bli sociala oroligheter till hösten, när a-kassan tar slut efter nio månader för tusentals som avskedades vid årskiftet och folk upptäckar att de kan inte betala räckningen för värme efter sommarens lönesänkningar.
En video på engelska finns på min engelska bloggen Failed State Latvia?

No comments:

Post a Comment