Sunday, July 5, 2009

Sverige sänker flaggan i Lettland?

Avyttringen av svenska Bonniers två lettiska tidningar – dagstidningen Diena och affärstidningenDienas bizness – kan tolkas som ett tecken att Sverige sänker flaggan i Lettland. Lite slående är det att Bonnierkoncernen behåller och prioriterar sina tidningar i grannländerna Estland och Litauen, samt Bulgarien.

Det sägs att både Diena och Dienas bizness har gått med förlust och skulle göra det i framtiden under den pågående hårda ekonomiska krisen. Ett erbjudande från den estnisk-internationell finansierade lettiska bolaget Nedela välkomnades av Bonnier, men det rycktas att svenskarna avböjde ett bud för en betydande större del av deras baltiska verksamhet. De fortfarande har sina prioriteter.

Man kan säga att investerare kommer och investerare går, men Bonnier är ingen investerare som helst. Det är ett av Sveriges äldsta och respekterade media förlag, ägare till Dagens industri (DI), svenskaWall Street Journal och Financial Times i ett. Jag jobbade som reporter för Dienas bizness i 11 år 1995-2006 och var stolt att säga att vi var den lettiska dottertidningen till DI. Att Bonnier lämnar Lettland är en stark (även om oavsiktlig) signal till det svenska näringslivet att något är allvarligt fel i Lettland och att landets ekonomi betraktas som den svagaste länken. Om svenska beslutsfattare stödjer sig på vad DI skriver, de kan lika väl påverkas av vad DIs ägare gör.

Samtidigt det finns mer än tillräklig anledning att vara orolig om Lettlands ekonomiska framtid. Den första stora nedskärningen av statsbudgeten 2009 med motsvarande 7.9 miljarder kronor är en kraftig dråpslag mot utbildningen och hälsovården - bägge privatiseras i praktiken och blir tillgängliga på något meningsfull grad bara till dem som kan betala. Bara ett exempel – den 1 juli stoppades en patient på väg till operationssalen för en axelprotes operation som han hade väntad för i kö i flera år. Anledningen var att den statliga finansieringen av höft och andra ledprotesoperationen upphörde från och med den 1 juli.

En rad regionala sjukhus kommer att hastigt stängas utan tanke på någon form av färdtjänst för patienter som plötslig finns på avlägsen plats i förhållandet till närmaste sjukvårdsanstalt. En del av de ”avskrivna” sjukhus kommer att bildas om till någon slags vårdcentral med begränsade resurser för akutfall

Den 1 september sänks lettiska lärarnas lön till minimilönen 180 lats (2800 kronor) och många av de yngre och språkbegåvade lärarna kommer sannolikt att lämna yrket samtidigt med många erfarna lärare som arbetar efter pensionsåldern och kommer att ha sin pension sänkt med 70 % om de fortsätter arbeta.

All detta sker inför den nästa ronden av kraftiga nedskärningar i 2010-års budget i storleksordning ytterligare 7 till 8 miljarder kronor och man har anledning att undra om det överhuvudtaget kommer att finnas någon offentligt sektor eller offentliga tjänster kvar. Man lovar stora omstruktureringar och rationaliseringar, men det sker i sådan hast att man kan knappast tro att det kommer att lyckas eller att effektivitetsågärderna sparar mer än de kostar i ersättningar och a-kassan till de tusentals om inte tiotusentals offentliganställda som måste avskedas som en del av rationaliseringen.

Så det verkar att Bonniers avytrying av Lettlands ledande medier, även om en “vanlig” affär, är samtidigt både lätt och rätt att tolka som en sänkning av den svenska flaggan i Lettland och en signal till Skandinavien och omvärlden.


No comments:

Post a Comment